Domácí semenaření je smysluplná a opomíjená aktivita, říká Klára Hrdá

Jaro je ideální dobou, kdy se rozhodnout začít semenařit. A pokud přemýšlíte, jaké odrůdy si k semenaření zvolit, zkuste se vypravit do jedné ze 180 semínkoven v České republice. Třeba tam narazíte na nějaký ten krajový skvost, semínka s příběhem, odrůdu, která před vámi prošla mnoha generacemi, jež ji pro dnešní dny s láskou uchovávaly. Právě proto jsem v roce 2015 založila občanskou iniciativu Semínkovna. Chci totiž, aby se tyto odrůdy zachovaly pro další generace a zároveň si myslím, že je nezbytné zachovat znalosti o technikách a postupech domácího semenaření. Protože nejde jen o to, si potravu umět sami vypěstovat, ale jen když si umíme plodiny i sami osemenařit, pak jsme teprve skutečně svobodní.

„Nejde jen o to, si potravu umět sami vypěstovat, ale jen když si umíme plodiny i sami osemenařit, pak jsme teprve skutečně svobodní.“

Jsem velmi ráda, že jsem měla před nedávnem možnost natočit krátkou reportáž nejen o iniciativě Semínkovna s redaktorkou Českého rozhlasu Jolanou Novákovou. Vznikl tak milý rozhovor z naší zahrádky, kde s manželem od roku 2015 intenzivně zahradničíme a také semenaříme řadu odrůd. Nechci v žádném případě tvrdit, že je naše snažení dokonalé a bez chyb a omylů, právě naopak. Ale díky tomu se učíme a získáváme cenné zkušenosti, zároveň vybíráme takové odrůdy, jimž se u nás nejlépe daří. V tom vidím smysl našeho snažení. Nejde o to být dokonalí, ale jde o naší cestu a společnou práci, která nám dělá radost.
Zmíněnou reportáž si můžete pustit na webu Českého rozhlasu.

https://region.rozhlas.cz/cro_soundmanager/files/8481045/field_main_audio

Přeji vám, ať letošní jaro odstartuje úspěšnou sezonu nejen na vašich zahradách, ale i v osobním životě!

Klára

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.