Návrh Evropské komise o deregulaci „nových GMO“ (NGT). Co to znamená pro spotřebitele, zemědělce a osivářský sektor?

27. října jsem se spolu se stovkou dalších účastníků z mnoha zemí Evropy zúčastnila 12. Fóra Let’s Liberate Diversity! v irském Dublinu. Konference se zaměřila na mnoho témat týkajících se osiv včetně dvou nových legislativních návrhů, s nimiž přišla Evropská komise letos v červenci. Tento článek se zaměřuje na návrh deregulace NGT neboli nových GMO či GMO nové generace.

Jeden z nejvyhledávanějších workshopů byl ten věnovaný návrhu legislativy, která by umožnila bezprecedentní deregulaci GMO v Evropské unii. Mluvčími byli Claire Robinson z GMWatch, právnička Blanche Magarinos-Rey a molekulární genetik profesor Michaelu Antoniouovi z King’s College London. Společně představili prezentaci o návrhu Evropské komise na odstranění bezpečnostních kontrol, trasování a značení nových GMO – známé pod zkratkou NGT. Prezentace vysvětlila obsah návrhu a jeho důsledky pro spotřebitele, zemědělce a sektor osiv, včetně šlechtitelů.

12. Fórum Let’s Liberate Diversity! se konalo ve spolupráci s Irish Seed Savers. Cílem zúčastněných organizací i jednotlivců je podporovat rozmanitost v osivových, zemědělských i potravinářských systémech a podporovat semenaření a zachování lokálně adaptovaných odrůd.

Claire při úvodu konference řekla, že na rozdíl od uchovatelů (farmáři, producenti bioosiv a další uchovatelé) upřednostňují genetickou integritu a rozmanitost a také co nejširší přístup k semenům, GMO průmysl jde opačným směrem – poškozuje genetickou integritu a rozmanitost podporou obrovských monokultur, menší nabídkou osiva na trhu a vázání cenné zárodečné plazmy pomocí patentování semen.

Blanche, zakladatelka advokátní kanceláře Artemisia v oblasti životního prostředí a lidských práv, zahájila prezentaci vysvětlením, co návrh Komise obsahuje. Návrh rozděluje nové GMO do dvou kategorií. GMO kategorie 1 – které, jak uvádí GMWatch, by měly tvořit přibližně 94 % všech nových GMO – by nepodléhaly bezpečnostním kontrolám ani požadavkům na trasování; označené by nebyly ani produkty z nich vyrobené určené pro koncové spotřebitele.

Blanche dále uvedla, že hlavním cílem návrhu je zrušit povinnost označování GMO, což je ústřední faktor, který vedl k masovému odmítání GMO ze strany spotřebitelů a maloobchodníků v EU. Absence označování spolu s nedostatečným trasováním a detekčními metodami by znamenala, že účinky nových GMO na zdraví, životní prostředí a zemědělství budou jednoduše nepoznatelné. Budou „tam venku“, ale nikdo nebude vědět kde.   

Claire popsala důsledky návrhu pro spotřebitele, farmáře a šlechtitele, poukázala na bezpečnostní otázky týkající se starých i nových GMO potravin a ilustrovala některé způsoby, jak mohou patenty, které se vztahují na všechny GMO, vážně ovlivnit farmáře a šlechtitele.

Například někteří menší šlechtitelé již nyní dostávají výhružky právními kroky od velkých společností zabývajících se vývojem GMO, pokud by byť jen omylem použili jejich patentované genetické sekvence (a to včetně těch, jež jsou produktem konvenčního šlechtění a nikoli GMO). Zvýšení počtu patentovaných GMO rostlin na trhu – což je deklarovaný cíl návrhu Komise – zvýší riziko, že se šlechtitelé a zemědělci ocitnou v „patentové houštině“, což znamená, že budou muset platit licenční poplatky a/nebo autorské honoráře majitelům patentů, pokud poruší patent.

Podobně by společnosti zabývající se vývojem GMO mohly žalovat farmáře nebo od nich vymáhat peníze, pokud by se ukázalo, že jejich plodina obsahuje patentované sekvence GMO – což by se mohlo stát i prostřednictvím nechtěného přenosu pylu. Pokud si Komise prosadí své, v rozporu s platnými právními předpisy nebude vyžadováno, aby vývojář GMO dodal jakoukoliv metodu detekce. To znamená, že jediným subjektem, který vy tak mohl potvrdit kontaminaci GMO nebo její nepřítomnost, by byl vývojář GMO tedy obvykle některá z velkých agrochem. firem. V Brazílii existuje precedens, kdy byli místní farmáři  nuceni zaplatit společnosti Monsanto licenční poplatky po tom, co jejich sóju kontaminovaly patentované geny společnosti.

Profesor Antoniou pak vysvětlil vědecké důvody, proč je deregulace nových GMO nezodpovědným krokem, který je v rozporu s vědou, na níž jsou tyto produkty založeny. Řekl, že nové GM techniky nejsou přesné ani předvídatelné ve svých výsledcích, jak se obecně tvrdí, a že rizika potravin vyrobených těmito technikami zahrnují například neočekávanou toxicitu či alergenicitu. Z tohoto důvodu musí být každý nový GMO produkt podroben podrobnému posouzení rizik pro zdraví a životní prostředí, jakož i požadavkům na trasování a označování v podobě, jak je tomu v EU doposud.

Claire zakončila kombinovanou prezentaci doporučeními o tom, co mohou dotčení občané a skupiny udělat, aby se postavili proti návrhu Komise. To znamená zejména napsat poslancům EU parlamentu (MEPS) a požadovat, aby se na všechny GMO, staré i nové, vztahovaly dosavadní bezpečnostní kontroly, požadavky na sledovatelnost a označování (viz poslední dva snímky prezentace prezentované na konferenci v Dublinu).

Prezentace následovala krátce po zveřejnění podrobné nové zprávy od Slow Food, „Deregulace nových GMO v EU: Co by to pro nás znamenalo?“, jejímž autorem je Claire Robinson s Madeleine Costa a Giulia Gouet ze Slow Food.

Další zdroje informací: Leták o NGT v aj.

Prezentace o nových návrzích EU Komise:

Co můžete udělat?
Vyjádřit se můžete do 5. 11. 2023 na webu EU komise v prostoru pro připomínky k návrhu: Právní předpisy pro rostliny vytvořené pomocí určitých nových genomických technik v čj.
Připomínka profesora Antoniau

Informace převzaty z webu GMWATCH a doplněny.